Consells de Circulació per Barcelona

31 de Gener de 2018
admin
Facebook Whatsapp

Si vius o circules per Barcelona, és bo que coneguis les noves restriccions mediambientals, i com utilitzar el transport públic.

Has de saber que, un de cada quatre vehicles de l’actual parc mòbil que circula per Barcelona i la seva àrea metropolitana, no podrà fer-ho dins el perímetre comprès entre les Rondes a partir del 2020.

  • La sensibilització mediambiental. Si ets dels que es preocupa pel planeta, t’insto a fer-li una ullada a aquesta pàgina.
  • Si el que realment et preocupa es la normativa, mira’t aquest altre enllaç.

Restriccions Mediambientals

Des de principis de desembre de l’any passat, ja s’apliquen les restriccions d’accés a la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Aquestes restriccions, s’apliquen el dia següent de la declaració d’episodi de contaminació, els dies laborables (7:00-20:00) fins la fi de la declaració d’episodi de contaminació.

L’objectiu és discriminar, positivament, els vehicles més respectuosos amb el medi ambient.

Tanmateix, no serà fins el 2020, quan  la mesura passarà a implementar-se de manera permanent a tots els dies, per tal de aconseguir un canvi gradual en els hàbits de desplaçaments.

El control d’accessos ho farà la guàrdia urbana de Barcelona, mitjançat l’etiquetatge mediambiental. Aquestes etiquetes, les ha anat enviant la DGT als propietaris de vehicles de quatre rodes, per tal que les posin en el vehicle. Tot i que encara que no és obligatori portar-les en el parabrises si és molt recomanable.

Les restriccions afectaran de diferent manera segons la tipologia del vehicle:

Turismes

Només podran accedir-hi turismes amb l’etiquetatge mediambiental.

Zero (blava), Eco (blava i verda), B (groga) i C (verda).

No podran accedir-hi els turismes de benzina anteriors any 2000 ni els dièsel anteriors al 2006. Es calcula que seran entre 14-16% dels turismes que circulen pel territori metropolità els que es veuran afectats per la prohibició d’entrada, pel fet de no tenir dret a etiqueta.

Motocicletes

De moment, han quedat fora de la classificació mediambiental de la DGT i resta pendent una proposta definitiva. Momentàniament, s’aplicarà una exempció temporal durant aquest hivern i primavera per tal que puguin circular totes les motos en cas d’episodi de contaminació.

Furgonetes

Només s’aplicarà les restriccions de trànsit a les anteriors a l’any 1997.

La resta de furgonetes, tindran igual que les motos, una exempció temporal durant aquest hivern i primavera. S’ha fixat d’aquesta manera gradual, per donar més marge al sector de la distribució i no comprometre l’activitat econòmica.

Resta de vehicles

Vehicles d’emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda, i de serveis essencials podran circular amb independència del seu etiquetatge.

 

Si únicament t’interessa desplaçar-te, tenim alguns consells que donar-te també.

 

El Metro

A Barcelona existeixen 11 línies de metro. 8 d’elles són gestionades per l’Ajuntament de Barcelona (Metro, TMB), i es reconeixen pel distintiu  i 3 són gestionades per la Comunitat Autònoma (FGC), i es reconeixen pel distintiu  .

Es pot fer transbordament entre les línies del Metro i les del FGC. També amb el funicular de Montjuïc, el tramvia (Tram), els trens de rodalies i totes les línies d’autobusos urbans diürns; tot dins la Zona 1 (veure secció Zones) i amb les targetes integrades (la més comú es la T-10, veure secció Targetes Integrades).

La Barcelona elèctrica

A Barcelona hi ha una creixent flota privada de vehicles elèctrics, motos, cotxes i bicicletes, que es beneficien de les facilitats que ofereix la ciutat, com els 300 punts de recàrrega públics i gratuïts distribuïts per nombroses estacions en tots els districtes.

No obstant, per moure’s amb vehicle elèctric no cal que siguem propietaris d’un d’ells. Els usuaris del transport públic també practiquen mobilitat sostenible cada cop que agafen un tramvia i també quan pugen a un autobús, ja que la ciutat compta amb la flota d’autobusos més neta de tota Europa, amb vehicles híbrids i de gas natural comprimit.

El taxi també s’ha sumat a la mobilitat sostenible. Barcelona liderarà la implementació de taxis elèctrics, i ja es treballa en un nou model de lloguer de vehicles basat en el carsharing, amb vehicles 100% elèctrics.

En l’àmbit privat, Barcelona també es pionera: hi ha 150 punts de recarrega específics per a motos elèctriques.

Per què el vehicle elèctric?

Perquè no contamina l’aire i ajuda a reduir les emissions de C02 i la contaminació acústica.

Perquè en un futur pròxim el vehicle elèctric podrà emmagatzemar energia renovable, que després es podrà distribuir i utilitzar en altres entorns, com les llars.

I perquè el seu desenvolupament permet potenciar i activar noves economies i indústries d’un alt valor afegit.

La ciutat en si, i aquesta es la reflexió més personal dels professors, és una quadrícula.

No importa el sentit, ni importa la direcció, et pots equivocar, tot és un bloc quadrat. Si estàs a l’Eixample, sol has de donar la volta i arreglat.

Comentar també que els diversos mapes de GPS i app’s de mòbil estan molt actualitzats. Per moure’s dins de Barcelona el GPS serà un dels teus millors amics.

Esperem que tots aquests consells us ajudin a circular millor per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Consells de Circulació per Barcelona
5 (100%) 1 vote[s]

No comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada