Aquaplaning – Com reaccionar al volant?

8 de Març de 2017
admin
Facebook Whatsapp

L’aquaplaning es un dels fenomens més perillosos que es pot trobar un conductor a la carretera. Per això es necessari saber reaccionar si ens trobem en aquesta situació.

AQUAPLANING

 

Que es l’aquaplaning? L’aquaplaning consisteix en una pèrdua sobtada d’adherència al conduir sobre una superfície mullada. Es produeix quan hi ha massa aigua entre el neumàtic i la superfície de la carretera, el que evita el contacte entre els dos. Tot conductor ha de ser conscient del perill, ja que comporta una pèrdua momentània del control sobre la direcció del vehicle.

En ple hivern i amb les pluges. Aquest fenomen es més habitual del que pensem. La falta de manteniment en moltes vies que composen la xarxa de carreteres de l’estat, provoquen un mal drenatge de l’aigua, i una acumulació d’aigua anormal en la mateixa carretera. Encara que l’aquaplaning dura, normalment, un o dos segons, es temps suficient per a que perdem el control del nostre vehicle i puguem tindre un accident.

 

Prevenir l’aquaplaning

 

Encara que l’aquaplaning es un fenomen “incontrolable” per al conductor, si que podem prendre precaucions per intentar evitar-lo. Adaptar l’estil de conducció a les condicions climàtiques i de la carretera. Evitar els tolls, solcs i sots de la carretera, i mantenir en bon estat els neumàtics, això es essencial. Aquests són 3 consells clau per a una major seguretat al volant en condicions adverses de pluja intensa o amb la carretera mullada.

 

Com reaccionar a l’Aquaplaning

 

Tot i amb els consells anteriors, ja em dit que l’aquaplaning es un fenomen incontrolable que, moltes vegades, s’escapa del control del propi conductor. Per això, es important saber com em de reaccionar al volant si l’aquaplaning fa acte de presència mentre anem conduint.

 

  • No perdre mai la calma: En cas d’aquaplaning, el pitjor que podem fer, es frenar bruscament o fent moviments estranys al volant.
  • Reduir la velocitat: En cas d’aquaplaning em d’intentar reduir la velocitat, però ho hem de fer de manera progressiva.
  • Mantenir la direcció: Un cop dins el toll, em de mantenir-nos ferms al volant per a intentar mantenir una trajectòria recta que no ens faci perdre el control un cop el cotxe supera la bassa d’aigua. Si l’aigua es en una corba, el recomanable es entrar amb les 4 rodes dins el toll.
  • Moderar la velocitat: Encara que una via estigui limitada a 90 km/h, sempre es bo reduir una mica més la velocitat si plou, ja que no es el mateix gestionar un Aquaplaning a 90 km/h que a 70 km/h.

 

Font original

Valora el post
Tags: aquaplaning,

No comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada